Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Μετά την κρίση


Η διαπίστωση είναι απλή και αναπόφευκτη, είμαστε υπό κρίση. Κρίση στην οικονομία, κρίση στην πολιτική, κρίση στη χώρα, κρίση στην πόλη. Το βιώνουμε κάθε μέρα, στις δουλειές μας, στις οικογένειες μας, στις κουβέντες μας με τον περιπτερά, με τους φίλους μας, με τους συνεργάτες μας. Περπατώντας στη γειτονιά και βλέποντας τα λουκέτα και τα κατεβασμένα ρολά. Παρακολουθώντας μια κυβέρνηση που εξακολουθεί να υποθηκεύει το μέλλον μας και ν’ αγνοεί την αναπτυξιακή πολιτική, να μην αποδέχεται ότι υπάρχει και άλλος δρόμος, με το ίδιο πείσμα που κάποτε ο σημερινός πρωθυπουργός δήλωνε ανεύθυνα πώς “τα λεφτά υπάρχουν”.

Αυτό που θα κάνει βαθύτερη την κρίση, όμως, είναι να πιστέψουμε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος, να απογοητευτούμε, να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Η κρίση θα γίνει χειρότερη αν δεν δώσουμε ευκαιρία σε έναν νέο τρόπο σκέψης και σε νέους ανθρώπους να διορθώσουν τα λάθη του παρελθόντος.

Στις 7 Νοεμβρίου μας δίνεται η ευκαιρία να αποφασίσουμε πώς θα αντιμετωπίσουμε την κρίση, αλλά και πώς θα προχωρήσουμε μετά από αυτή. Οι εκλογές της 7ης Νοεμβρίου έχουν ευρύτερη σημασία, όχι μόνο γιατί μπορούν να στείλουν ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα προς την κυβέρνηση, αλλά και γιατί οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να πάρουν το μέλλον στα χέρια τους.

Εμείς με την “Ομάδα Δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη” με επικεφαλή τον υποψήφιο δήμαρχο Κώστα Γκιουλέκα λέμε ότι σ’ αυτή τη συγκυρία ο Δήμος αποκτά ένα νέο ρόλο. Πρέπει να σταθούμε δίπλα στους συμπολίτες μας, δίπλα στους νέους, στις οικογένειες, στους εμπόρους και να στηρίξουμε την οικονομική ανασύνταξη της πόλης. Για αυτό προτείναμε πάγωμα των τελών για όλους, απαλλαγή από τα τέλη για δύο χρόνια για όλους τους νέους επαγγελματίες, εκπτωτική κάρτα νέων, γραφείο νεανικής επιχειρηματικότητας και πρόληψης της ανεργίας, μείωση των τροφείων των παιδικών σταθμών για ειδικές ομάδες, καταπολέμηση του παραεμπορίου που γονατίζει την αγορά και κατάργηση των τελών για όλους τους επαγγελματίες που πλήττονται από τα έργα του ΜΕΤΡΟ.

Και επιπλέον πρέπει να φροντίσουμε για την ανάπτυξη της πόλης μας. Στη Θεσσαλονίκη έχουμε κουραστεί να μετράμε χαμένες ευκαιρίες. Τώρα είναι η ώρα να επενδύσουμε στον πολιτισμό, την παιδεία, την έρευνα, το εμπόριο, τον τουρισμό. Η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει κέντρο παιδείας και πολιτισμού, τουριστικό, διαμετακομιστικό κέντρο και κέντρο αγορών. Χρειάζεται όμως τη δική της στρατηγική και τη σύμπραξη όλων των φορέων. Χρειάζεται τον Δήμο να ηγείται αυτής της αναπτυξιακής προσπάθειας και να τη συντονίζει. Για αυτό εμείς προτείναμε Αντιδημαρχία Τουρισμού, γραφείο προσέλκυσης και υποστήριξης επενδύσεων στον Δήμο, στενή συνεργασία του Δήμου με τα Πανεπιστήμια και το ΑΤΕΙ, και ανεξάρτητη δεξαμενή σκέψης για τη Θεσσαλονίκη (Think Tank) που θα μελετά συνεχώς τα ζητήματα της πόλης, θα αναδεικνύει ευκαιρίες και θα προτείνει λύσεις.   

Αυτός είναι ο δικός μας άλλος δρόμος για τον Δήμο, για μια δυναμική Θεσσαλονίκη που δουλεύει ως ομάδα, που αντιστέκεται ενωμένη και ξεχωρίζει. Αυτή είναι η πραγματική αλλαγή, στην πράξη και όχι στα λόγια. Για αυτή την αλλαγή ζητάμε την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας στις 7 Νοεμβρίου.

Στις 7 Νοεμβρίου ψηφίζουμε όλοι ενάντια στην κρίση, για τη Θεσσαλονίκη μετά την κρίση, τη Θεσσαλονίκη που έχει δυνάμεις, αισιοδοξία και χαμόγελο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου