Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Μετά την κρίση


Η διαπίστωση είναι απλή και αναπόφευκτη, είμαστε υπό κρίση. Κρίση στην οικονομία, κρίση στην πολιτική, κρίση στη χώρα, κρίση στην πόλη. Το βιώνουμε κάθε μέρα, στις δουλειές μας, στις οικογένειες μας, στις κουβέντες μας με τον περιπτερά, με τους φίλους μας, με τους συνεργάτες μας. Περπατώντας στη γειτονιά και βλέποντας τα λουκέτα και τα κατεβασμένα ρολά. Παρακολουθώντας μια κυβέρνηση που εξακολουθεί να υποθηκεύει το μέλλον μας και ν’ αγνοεί την αναπτυξιακή πολιτική, να μην αποδέχεται ότι υπάρχει και άλλος δρόμος, με το ίδιο πείσμα που κάποτε ο σημερινός πρωθυπουργός δήλωνε ανεύθυνα πώς “τα λεφτά υπάρχουν”.

Αυτό που θα κάνει βαθύτερη την κρίση, όμως, είναι να πιστέψουμε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος, να απογοητευτούμε, να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Η κρίση θα γίνει χειρότερη αν δεν δώσουμε ευκαιρία σε έναν νέο τρόπο σκέψης και σε νέους ανθρώπους να διορθώσουν τα λάθη του παρελθόντος.

Στις 7 Νοεμβρίου μας δίνεται η ευκαιρία να αποφασίσουμε πώς θα αντιμετωπίσουμε την κρίση, αλλά και πώς θα προχωρήσουμε μετά από αυτή. Οι εκλογές της 7ης Νοεμβρίου έχουν ευρύτερη σημασία, όχι μόνο γιατί μπορούν να στείλουν ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα προς την κυβέρνηση, αλλά και γιατί οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να πάρουν το μέλλον στα χέρια τους.

Εμείς με την “Ομάδα Δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη” με επικεφαλή τον υποψήφιο δήμαρχο Κώστα Γκιουλέκα λέμε ότι σ’ αυτή τη συγκυρία ο Δήμος αποκτά ένα νέο ρόλο. Πρέπει να σταθούμε δίπλα στους συμπολίτες μας, δίπλα στους νέους, στις οικογένειες, στους εμπόρους και να στηρίξουμε την οικονομική ανασύνταξη της πόλης. Για αυτό προτείναμε πάγωμα των τελών για όλους, απαλλαγή από τα τέλη για δύο χρόνια για όλους τους νέους επαγγελματίες, εκπτωτική κάρτα νέων, γραφείο νεανικής επιχειρηματικότητας και πρόληψης της ανεργίας, μείωση των τροφείων των παιδικών σταθμών για ειδικές ομάδες, καταπολέμηση του παραεμπορίου που γονατίζει την αγορά και κατάργηση των τελών για όλους τους επαγγελματίες που πλήττονται από τα έργα του ΜΕΤΡΟ.

Και επιπλέον πρέπει να φροντίσουμε για την ανάπτυξη της πόλης μας. Στη Θεσσαλονίκη έχουμε κουραστεί να μετράμε χαμένες ευκαιρίες. Τώρα είναι η ώρα να επενδύσουμε στον πολιτισμό, την παιδεία, την έρευνα, το εμπόριο, τον τουρισμό. Η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει κέντρο παιδείας και πολιτισμού, τουριστικό, διαμετακομιστικό κέντρο και κέντρο αγορών. Χρειάζεται όμως τη δική της στρατηγική και τη σύμπραξη όλων των φορέων. Χρειάζεται τον Δήμο να ηγείται αυτής της αναπτυξιακής προσπάθειας και να τη συντονίζει. Για αυτό εμείς προτείναμε Αντιδημαρχία Τουρισμού, γραφείο προσέλκυσης και υποστήριξης επενδύσεων στον Δήμο, στενή συνεργασία του Δήμου με τα Πανεπιστήμια και το ΑΤΕΙ, και ανεξάρτητη δεξαμενή σκέψης για τη Θεσσαλονίκη (Think Tank) που θα μελετά συνεχώς τα ζητήματα της πόλης, θα αναδεικνύει ευκαιρίες και θα προτείνει λύσεις.   

Αυτός είναι ο δικός μας άλλος δρόμος για τον Δήμο, για μια δυναμική Θεσσαλονίκη που δουλεύει ως ομάδα, που αντιστέκεται ενωμένη και ξεχωρίζει. Αυτή είναι η πραγματική αλλαγή, στην πράξη και όχι στα λόγια. Για αυτή την αλλαγή ζητάμε την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας στις 7 Νοεμβρίου.

Στις 7 Νοεμβρίου ψηφίζουμε όλοι ενάντια στην κρίση, για τη Θεσσαλονίκη μετά την κρίση, τη Θεσσαλονίκη που έχει δυνάμεις, αισιοδοξία και χαμόγελο. 

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Η Θεσσαλονίκη των σχεδόν 50.000.000


ένα παράδειγμα & μια ιδέα! 

Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που δοκιμάστηκε οικονομικά. Δεν είναι η μόνη διεφθαρμένη χώρα, δεν είναι η μόνη χώρα που έχει υψηλή ανεργία. Πολλές φορές οι δοκιμασμένες λύσεις στο εξωτερικό, σε συνδυασμό με την προσαρμογή στην ελληνική πραγματικότητα, είναι η ενδεδειγμένη λύση.


Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πόλη της Σαραγόσα στην Ισπανία (5η πόλη της Ισπανίας, πληθυσμός 650.000). Πριν από περίπου μία δεκαετία, η τοπική κυβέρνηση της Αραγωνίας, θέλοντας να αντιμετωπίσει το σοβαρό πρόβλημα ανεργίας που θα δημιουργούσε στην πόλη η μετακίνηση των εργοστασίων της OPEL/SEAT σε άλλες χώρες, δημιούργησε σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, την κεντρική κυβέρνηση, αλλά και ιδρύματα όπως το τοπικό πανεπιστήμιο και το Μ.Ι.Τ. το PLAZA (Platforma Logistica Zarazoza), ένα σύστημα διεθνούς εμπορευματικής διακίνησης που εξελίχθηκε στο μεγαλύτερο κέντρο εφοδιασμού (Logistics Hub) στην Ευρώπη.


Η σύλληψη της αρχικής ιδέας ξεκίνησε από την ανάγκη για οικονομική ανάπτυξη , και βασίστηκε σε 2 βασικά συμπεράσματα. Η Σαραγόσα βρίσκεται στο κέντρο περίπου 3 χωρών (Πορτογαλία,Ισπανία,Γαλλία) και σε ακτίνα 350 χλμ κατοικούν περίπου 20.000.000 άνθρωποι. Με την συγκεκριμένη δράση η Σαραγόσα οδηγήθηκε στον δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης, φιλοξένησε την Expo του 2008, και αποτελεί πλέον πρότυπο αναπτυξιακής πολιτικής. 

Μελετώντας τη Σαραγόσα σ᾽ένα εκπαιδευτικό ταξίδι δεν μπόρεσα να αποφύγω τη σύγκριση με τη Θεσσαλονίκη. Η Θεσσαλονίκη αποτελεί το κέντρο μιας ακτίνας 500 χιλιομέτρων στην οποία υπάρχουν 9 χώρες και κατοικούν σχεδόν 50.000.000 άνθρωποι. Αποτελεί σημείο στο οποίο ενώνονται η Εγνατία οδός, η ΠΑθΕ, διεθνείς οδικοί άξονες και το οποίο συνδυάζει μεγάλους σταθμούς και στις 3 μορφές μεταφοράς προϊόντων (ξηρά, θάλασσα, αέρας). Επιπλέον, είναι μία από τις μεγαλύτερες πανεπιστημιουπόλεις της Ευρώπης, με 3 μεγάλα ιδρύματα (ΑΠΘ, ΑΤΕΙΘ, Παν. Μακεδονίας). Η στρατηγική θέση του λιμανιού της αποτελεί μία από τις πλησιέστερες διόδους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ηπειρωτικής Ευρώπης προς τη Μαύρη Θάλασσα και τη διώρυγα του Σουέζ.

Η Θεσσαλονίκη έχει τις δυνατότητες, αλλά όχι και τις προϋποθέσεις. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα μας. Να φτιάξουμε υποδομές. Να λύσουμε τα προβλήματα. Ας μην ξεχνάμε “τα προβλήματα μας έχουν δημιουργηθεί από ανθρώπους, συνεπώς μπορούν και να λυθούν από ανθρώπους. Κανένα πρόβλημα της ανθρώπινης φύσης δεν είναι πέρα από τον άνθρωπο.” Συνεπώς, χρειαζόμαστε ανθρώπους με ιδέες, γνώση και θέληση να διεκδικήσουν και να δημιουργήσουν μια άλλη Θεσσαλονίκη.